Sünnet Hataları Nelerdir?
Sünnet işlemi sırasında çıkarılacak deri uzunluğunun iyi belirlenmesi gereklidir. Eğer gereğinden az deri çıkarılırsa sanki yeterli sünnet olmamış gibi bir görünüm ortaya çıkabilir. Böyle yapılmış bir sünnetin telafisi mümkündür, tekrar sünnet edilebilir, edilmese de çocuğun ileriki cinsel hayatında olumsuz bir etki yaratmaz ,en fazla hijyen sorunu ortaya çıkabilir.
Bunun tersi daha tehlikelidir çünkü telafisi yoktur, gereğinden fazla uzunlukta deri çıkarılması ileri yaşlarda ciddi ereksiyon (sertleşme) sorunları, erken boşalma, ilişki sırasında acı, gerginlik, tahriş gibi cinsel sorunlara ve çocukluk çağında pipi gelişimine olumsuz etki yaratabilir.
Sünnet öncesinde penisin yapısının iyi belirlenmesi gereklidir. Doğuştan penis eğriliği, ön tarafta penis bağının kısa olması, özellikle bebeklik döneminde sünnet derisinin penis ucuna olan yapışıklığı (fimozis) gibi durumlarda çıkarılacak derinin iyi planlanması gerekir.
Ancak, yukarıda da açıklandığı gibi, özellikle kilolu bebeklerde, penis çevresinde yağ dokusunun fazla olması sünnet sonrasında derinin eksik çıkarıldığı kanısını uyandırabilir ancak bu yanlış bir kanıdır, gömük pipilerde sünnetten sonra pipi sünnetsiz gibi görünür, bu görüntü normaldir.
Sterilizasyona dikkat edilmeden gerçekleşen sünnetlerde, özellikle toplu sünnetlerde hepatit b ve c gibi kanla bulaşan hastalıklar görülebilir.
Sünnet derisinin asimetrik kesilmesi sık görülen hatalardan olup penis eğriliğine, psikolojik ve cinsel sorunlara sebep olmaktadır, deri çok fazla alınmamış ise cerrahi tedavisi mümkündür.
Derinin fazla alınması da fazla bırakılması da tıbbi sorunlar yaşatmaktadır. Bundan dolayı estetik sünnetin önemi vazgeçilmez boyutlardadır.