Cerrahi Sünnet
- Cerrahi yöntem klasik olarak sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçların birbirine dikilmesi şeklinde yapılır.
- Burada emilebilir dikişler kullanıldığından sonrasında ayrıca bir pansuman veya dikiş alınması işlemi gerekmemektedir.
- Cerrahi müdahale ile yapılan sünnetlerde, bistüri, makas veya koter ile kesim işlemi gerçekleşir. *Cerrahi sünnette, diğer yöntemlere göre cerrahın el becerisi daha fazla önem kazanmaktadır, çünkü en ufak hatalar, çocuğun yetişkinlik döneminde ciddi estetik ve cinsel sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır.
- Sonrasında kesim işlemine göre sargı bezi gerekebilir, sargı bezi olması cerrahi sünnetin dezavantajıdır, sargı bezi koterli sünnetler de kullanılmaz bu da çocuğa büyük bir konfor sağlar.
- Cerrahi sünnet usulüne uygun yapılırsa en hızlı iyileşme sağlanan yöntemdir.
- Cerrahi sünnetlerde en çok görülen sorunlar; kanama, şekil bozuklukları, uygun dikiş ipi kullanılmaması durumunda dikişlerin geç düşmesine bağlı fistüller, sargı bezinin yapışması (çocukta psikolojik travmaya sebep olabilir).
- Cerrahi sünnet sonrası şişme, kızarıklık, iğne yerlerinde morarma bunlar normal etkilerdir, zamanla banyo yapıldıkça azalır ve kaybolurlar.
Lazer Yöntemi
- Yukarıda bahsettiğimiz cerrahi yöntemlerden olan koter yöntemi halk arasında lazer olarak bilinmektedir.
- Bu cihazların bipolar, monopolar, lazer ve termokoter gibi birçok çeşidi sünnette kullanılmaktadır. *Bipolar koter; kanama kontrolü amacıyla kullanılmaktadır, kesim amaçlı kullanılmaz hiçbir zararı yoktur.
- Monopolar koter ve lazer sünnet için tehlikeli cihazlardır, onun için kullanımı tavsiye edilmez. Kesme uçlarında elektrik ve lazer olduğundan penisi yakma riskleri vardır.
- Termokoter sünnet için ideal koterlerdir, kesme ucunda elektrik akımı olmaz, düşük ısıda kullanılırsa sünnet için büyük konfor sağlar, zararsızdır, kanamasız olur, düzgün kesim sağlar, hijyen sağlar. Termokoter yöntemi ile özellikle erişkin ve büyük çocukların sünnetleri daha konforlu olmakta, hızlı ve sorunsuz iyileşme sağlanmaktadır.
Klamp yöntemi
- Klamp yöntemi komplikasyon yönünden en masum yöntemdir.
- Birçok klamp çeşidi bulunmaktadır.
- Sünnetten sonra çocuğun her zaman yıkanabilmesi, cerrahi sünnete göre avantaj sağlar.
- Her yöntemde olduğu gibi bu yöntemde de cerrahın el becerisi önemlidir.
- Klamp takıldıktan sonra ilk sekiz saat içerisinde ağrı olabilir, ilk sekiz saat sık ağrı kesici verilir sonrasında ağrısızdır, ağrı kesici verilmesine gerek yoktur, sık banyo çok iyi gelir çocuğu rahatlatır.
- klamp uygunladıktan sonraki 4.gün hekim tarafından çıkartılır. Çıkartılma uygulamasında ağrı olmaz ancak hassasiyet olur, uyuşturmaya ya da sonrasında ağrı kesici vermeye gerek yoktur.
- Klamp yönteminde özellikle büyük çocuklarda cerrahi sünnete göre iyileşme sürecinin bir tık uzun olması ve klamp sökme işlemi olması, sargısız cerrahi sünnete göre dezavantajdır.
- Klamp alınmadan önce hergün yapılan banyo ve birgün önceden başlayarak yumuşatma için krem kullanılması önemlidir. Klampten sonra kesi hattında penisi çevreleyen bir yara kabuğu kalır, bu yara kabuğu banyoda zamanla kaybolur.
Sonuç olarak mükemmel dediğimiz bir yöntem yoktur, her yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Yöntem kesinlikle çocuğun yaşı, pipi anatomisi, çocuğun psikolojisi değerlendirilerek seçilmeli ve çocuğun hayatında bir kez yapılacak olan sünnetinin, en az travmayla, en hızlı ve kolay atlatacağı bir şekilde ve estetik yönününde maksimum seviyede olacağı şekilde yapılması elzemdir. Her doktorun kendi uyguladığı yöntemi öne çıkarma çabası maalesef bilgi karmaşasına sebep olmaktadır. Aslına bakılırsa sünnetin kalitesini belirleyen dört etken vardır ve önem olarak yöntem en sondadır.
- Birincisi ve en önemlisi sünneti yapan kişinin el becerisi ve vicdanı.
- İkincisi çocuğun pipi anatomisi ve psikolojisi.
- Üçüncüsü ailenin psikolojisi, sünnete yaklaşımı ve bakım kalitesi.
- Dördüncüsü kullanılan yöntem.